BLIC, 11.oktobar 2012. rubrika „Digital“ (Naučite prvo engleski…)

Posted: 28 oktobra, 2012 in dnevne novine

Elem, dodjem ti ja u posed dnevnih novina „Blic“ od 11.oktobra ove godine. Svastika stavila na hrpu starih novina, da se nadje za potpalu kad bude trebalo. Pošto nisam ni bogat, a još manje lud,  da kupujem bilo kakve dnevne novine, a kamoli tupadžijski „Blic“ , uzmem da prelistam.

Kad tamo, u rubrici „Digital“ koja služi da se popune stranice (ne poznajem nikog normalnog,  ko bi se o digitalnim i kompjuterskim stvarima informisao iz „Blica“ ) naletim na članak  (vidi ispod, morao sam da gubim vreme i da skeniram isti)  gde nas izvesni Danijel Farkaš zdušno informiše o „čudu“ zvanom „Surfejs“ ! (njegovi navodnici u naslovu) : „Surfejs“ će koštati kao PC“

E, pa, Danijele Farkašu, engleska reč SURFACE se ne nikako ne izgovara SURFEJS nego SRFIS (nemam odgovarajuće fonetske znake na tastaturi, ali „SrFIS“ bi bilo najpribližniji izgovor, a nikad i nikako „SURFEJS“ !

Ne razumem, ko ovakvim kvazi novinarima, tipa klasične Resavske škole, daje za pravo da šire nepravilni izgovor !? Tako se u zabludu dovode čitaoci BLIC-a koji će tako zapamtiti nepravilan izgovor, i tako će se taj nakaradni izgovor širiti dalje.

Iz  izloženog sledi :

a) Nepismeni,  i polupismeni novinari,  i „novinari“ sa osnovnoškolskim znanjem engleskog jezika caruju u dnevnim novinama. „Blic“ je i pre imao puno sličnih grešaka, a ovo je samo potvrda da treba da zaposle nekog lektora sa znanjem engleskog jezika, bar na gimnazijskom nivou.

b) Ja i dalje neću kupovati „Blic“ jer su loše novine. A uz to i dan danas, besramno politički navijačke i pro-DS-ovske. I uvek kvazi-pro-zapadnjačke, i uvek anti-ruske i protiv Putina, po svaku cenu, što me uvek iritira. A sve to zavijeno u neku informativnu oblandu tipa „Da se Vlasi ne dosete“ 

c) Nažalost, ja ne mogu da preporučim nijedne dnevne novine ! Donekle, „Politika“ ima dobrih tekstova, kao i „Novosti“ ali „Politika“ je dojučerašnja služavka DS režima , tako da mi se  gadi još otkad su izmenili zaglavlje lista i uveli novi prelom. Svako ko je čitao „Politiku“ sa starim prelomom, zna da je to bilo bolje, i da je novi prelom promašaj, sa tehničke strane. Ali,  čak i takva obogaljena „Politika“ je bolja od „Blica“ !

Da ne bih dalje izlazio iz zadate teme,  staću ovde, pametnima je dosta.

Postavi komentar