Jaвни сервис, јавно добро (Рупа без дна) Harač, rajo, harač ! Или: са празним стомаком се не гледа ТВ !

Posted: oktobar 30, 2012 in телевизија

Тумарам тако по нету и набасам на чланак на званичном сајту вајног РТС, где се помахнитало боре за увођење новог система претплате, јер су свеcни да ни 40% људи не жели,  и неће да плати глобу (харач ! )  која је наметнута и неправедна !   

http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/%D0%94%D1%80%D1%83%D1%88%D1%82%D0%B2%D0%BE/1201126/%D0%88%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%B8+%D1%81%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%B8%D1%81+%D1%98%D0%B5+%D1%98%D0%B0%D0%B2%D0%BD%D0%BE+%D0%B4%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%BE.html?message=ok&noCnt=true#thanks

Слободно кликните на горњи линк, уместо ћириличних слова су бројеви,  све је у реду.

Елем, чак су привели у емисију и неког председника „независног“ НУНС-а, не би ли им подигао рејтинг и некако убедио људе да плаћају такозвану претплату („претплату“) коју нико нормалан не би тражио јер је програм безвезе, пун реприза и досадан. Чак и да није досадан, да нема толико реприза, не постоји законски основ за претплату, него би се насилним прикупљањем претплате кршила људска права јер зашто би се некоме наметало нешто што тај неко не жели и неће!?

Упорно се траже некакве паралеле са развијеним земљама, где тобоже постоји претплата. Такве приче и причице одавно „не пију воду“ јер сви знамо да су на западу плате од 1500-3000 евра, е кад код нас буду такве плате, онда би требало наплатити некакву претплату, али само од оних који то хоће. Треба увести скрембловани програм, па ко плати, нека гледа.

РТС, такозвани „јавни сервис“ није ни „јавни“ а није ни „сервис“  То је рупа без дна, у коју би грађани требали да уплаћују сваки месец по толико и толико динара (а наравно тај износ би се мењао, повећавао по апетитима директора РТС, јер треба неко и да исплати сву ту партијску војску запошљавану преко везе још од времена „једноногог пацова са Дедиња“ преко Слобе и Бориса.

Е, па, неће моћи !  Нека прво РТС смањи број запослених на неки нормалан ниво. Има их вишка на сваком кораку, од разноразних „носача каблова“ до „расветљивача“, шминкера, маскера, организатора, теткица, курира, ноћних портира, власуљара, козметичара, тонаца и техничара свих врста, водитеља, спикера, хонорараца, заменика и помоћника, пиарова, и осталих којима нико не зна тачан број, али сви примају велике и лепе плате и то на време.

Нека РТС постане заиста јавни сервис,  телевизија и радио, намењен за информисање грађана !  У нормалним земљама број запослених у таквим државним установама није већи од пар стотина. Народ Србије нема новца да плаћа пут пензионисаној, а увек активној и незаситој Мири Адањи Полак и Јовану Мемедовићу, или било коме другом, да се нон стоп шврћкају и путују по белом свету. Кад би били само они, камо лепе среће, него их има на стотине који тако бесплатно путују. У доба интернета, у ХХI веку, нема потребе за дописницима из Атине, Рима, Москве, Њујорка, Лондона, итд. Нека се господа мало врате кући, нека се пријаве на биро па нек оверавају картон свака 3 месеца, као што раде стотине хиљада граћана Србије , који ће радије потрошити паре на укусни бурек и јогурт, било какво јело,  него на неукусни програм !

Са празним стомаком се не гледа ТВ !

Нека РТС буде јавни сервис који ће се издржавати од реклама, као све друге телевизије. Прошло је време социјализма, кад смо „морали“ да плаћамо нешто што не желимо. У ово време капитализма, нека свако заради новац на тржишни начин, или не мора да постоји.

http://www.kurir-info.rs/rts-nema-pare-da-tuzi-neplatise-clanak-403148

Зашто би једни грађани плаћали неке друге грађане, који су ту где јесу дошли без јавног огласа,  преко политичке или кумовске везе и везице,  што је свима одавно кристално јасно.  Зато забрињавају неки предлози да се новац скида аутоматски са рачуна грађана, јер би то било насилно плаћање, тојест отимачина новца од грађана, неморална работа.

 

http://www.kurir-info.rs/tijanic-blokira-plate-duznika-za-pretplatu-clanak-469698

И тако даље. Јавни сервис, да, али не јавни сервис који би се плаћао искамчавањем новца од осиромашених граћана. Директор РТС је дужан да обавести грађане, колико је нових радника примљено без јавног конкурса,  а колико са јавним конкурсом? Колико је новца потрошено на снимање копродукција са разним приватним „медијским“ кућама, без јавног тендера? И тако даље.  Има ту посла за инспекторе свих врста.

Zakon o obligacionim odnosima –  član 378  jasno kaže:

Zastarevaju za jednu godinu:
1) potraživanje naknade za isporucenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće,  kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva;
2) potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika;
3) potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka,
kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima;
4) potraživanje pretplate na povremene publikacije, računaju  od isteka vremena za koje je publikacija naručena.

(2) Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s