МОРАВАЦ (Моravac) хлеб продужене свежине (350g)Али, ко је произвођач?!

Posted: januar 14, 2011 in proizvodi od žitarica

„Све што је добро, мора и да је скупо“  рече једном неко. Ето тако, и овај хлеб од 350 грама (пакован у најлонску фолију, са етикетом коју видите) је заиста укусан хлеб, без прехрамбене боје, како и пише на етикети. Koшта 50 дин. за 350 грама (добијате спаковану и пресечену половину од векне од 700 грама, што значи да би 700 грама коштало 100 динара)

Састојци хлеба су  вода, ражано брашно, пшенично брашно Т500,  овсене пахуљице, прежелетинизовано пшенично брашно Т1600, киселина Е330, емулгатор Е322, сурутка у праху,  регулатор киселости Е263, со, пип глутен, квасац, натурин, сладни екстрат, пржено пшенично сладно брашно, поб кор, емулгатор Е471, конзерванс Е282, ензими.

На етикети су јасно назначени могући алергени (глутен пшеничног и ражаног брашна)

Произвођач је вероватно МОКА,  д.о.о. Симе Сараге бб, Чачак.  http://www.mokaca.com/ иако на самој етикети испод врло ситним словима пише и „произвођач Друштво за производњу хлеба и пецива ПДМ д.о.о. Пударци,  Палих бораца 12, Гроцка.

Тако да стварно није јасно ко је заиста произвођач овог хлеба?!

Што се тиче састојака овог хлеба, пажњу нам је привукао Е471  http://en.wikipedia.org/wiki/E471 У вези истог, тамо пише да вегетаријанци, вегани, јевреји и муслимани избегавају производе који садрже  Е471 (прехрамбени адитив тј. додатак у храни) тачније, Е471 су моно и диглицериди масних киселина, врста синтетичке масти која се прави од глицерола и природних масних киселина. Пошто те масне киселине могу бити биљног или животињског порекла,  постоје и недоказане сумње да Е471 може да буде преносник „болести лудих крава“ (у вези тога, сами сазнајте више http://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_spongiform_encephalopathy

на Википедији за тај чланак постоји линк на српском.

Такође садржи и Е282  http://en.wikipedia.org/wiki/E282

што је у ствари калцијум пропаноат (калцијумова со пропаноичке киселине) ради спречавања појаве буђи тј. гљивица,  затим Е300 (аскорбинску киселину) http://en.wikipedia.org/wiki/Ascorbic_acid

и E322 (лецитин)  E330 http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%9B%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BD

(лимунску киселину) http://sr.wikipedia.org/sr/Limunska_kiselina

и Е263 (калцијум ацетат) http://en.wikipedia.org/wiki/Calcium_acetate Калцијум ацетат је штетан за особе које имају болесне бубреге, јер смањује ниво фосфата у крви, а може да изазове стомачне проблеме (вероватно ако се уноси у већој количини?)  Ово све пише на тим странама википедије, тако да аутори овог текста само преносе оно што тамо пише. За више и потпуније информације обратите се стручном лицу.

Оцена самог хлеба: 5/5

Хлеб је заиста укусан, а надамо се да сви набројани састојци не утичу лоше, мада кад се прочитају сви подаци, човек се мало замисли да ли је све то заиста потребно у хлебу. Изгледа да јесте, бар кад је реч о „хлебу продужене свежине“ јер да нема тих састојака, ни хлеб не би трајао дуже. Тако да, генерално гледајући на све ово, ми не практикујемо да једемо често овакве хлебове.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s