Philips Softone 20Watt Energy Saver (štedljiva sijalica!)

Posted: oktobar 21, 2010 in sijalica

Pre oko godinu dana, kupili smo 2 ovakve sijalice (obe potpuno iste) proizvodjača PHILIPS LIGHTING,Eindhoven, NL  www.homelighting.philips.com (Made in Poland) Uvoznik TOPACO d.o.o. Beograd.

Obe sijalice smo počeli da koristimo istog dana, ali jedna je pregorela posle oko 2 meseca. Ona druga radi i dan danas. Obzirom da su obe bile u istim uslovima, zaista nam nije poznato zašto je jedna pregorela, a druga ne. Na kutiji stoji podatak “8 years“ (8 godina) koji označava predvidjen rok eksploatacije. Nadamo se da podatak da su pravljene u Poljskoj nema veze što je jedna pregorela, a druga nije. Jer su obe pravljene u Poljskoj, tako da…

Inače, sijalica troši 20 W a daje svetlost od 100 W

Sijalici treba oko 3 do 4 minuta da se zagreje i da počne da daje pun sjaj. Ovakve štedljie sijalice jesu skuplje desetak puta od običnih, ali se njihova upotreba isplati na duže vreme.  Takodje, veoma je važno da se ne koriste unutar potpuno zatvorenih lustera, jer se tako skraćuje eksploatacioni rok.

U zemljama EU već su doneti zakoni i uputstva o obaveznoj upotrebi ovih sijalica, tako da će i naša zemlja morati da deluje u tom smislu. Jedna od mera bila bi najpre oslobadjanje od poreza ili znatno umanjenje poreza na štedljive sijalice, jer su cene zaista nepristupačne za prosečnu porodicu. Nema nas puno koji lako daju 250 do 450 dinara za 1 štedljivu sijalicu (zavisi koje je snage i kog proizvodjača)

Ocena: nemamo ocenu, jer jedna je pregorela posle 2 meseca, a druga radi i sada… Tek kad prodje 8 godina, mogli bi da damo pravu ocenu.

Advertisements
komentari
  1. dedodoflim kaže:

    Kod mene je ovakva sijalica „radila“ dva dana, tačnije – jedva pola sata! Inače, na kutiji može da piše sto godina, jer je važna satnica, koja je inače od 6 do osam hiljada časova radnih. No, poslednje dve godine imam puno sreće – sve sijalice (štedljive) rade besprekorno, a imam ih pet u stanu!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s