White grapefruit #4294 (beli grejpfrut sa vikend popustom…)

Posted: oktobar 3, 2010 in citrusi

Pošto Rodić Mercator (DOO Mercator-S, Temerinski put 50, Novi Sad) daje popust na bilo koji iznos subotom i nedeljom na odredjene artikle, išli smo da kupimo nešto malo raznih proizvoda, bez namere da kupimo nešto posebno. Videli smo ovaj grejpfrut (najverovatnije uvezen iz Turske ili Izraela – pošto zemlja porekla nije označena, možemo samo da pretpostavljamo)

Tezga sa voćem nije izgledala baš sjajno ni mnogo privlačno, bar kad je reč o grejpfrutima, kojih beše dostupno u 2 vrste, beli i crveni. Za promenu, uzeli smo jedan komad belog grejpfruta, na kome je bila nalepljena ovalna nalepnica “White grapefruit #4294“

Iznos za kilogram i za taj jedan komad vidi se na skenu (169,9o za kilogram, za 290 grama – 49,27 dinara –  sa subotnjim popustom to je 44,34 dinara)

Zagolicani nalepnicom, ukucali smo u GOOGLE i odmah saznali (http://www.fruitsticker.com/number/4294) da je reč o “conventionally grown – it is not organic“ šifri tj broju kojim se označava plod koji nije “organic“ tj. koji je gajen na običan način (“konvencionalno“) E, sad, šta to tačno znači, nemamo vremena da istražujemo, ali je zdravorazumski shvatljivo.

Smatramo da je prevelika cena od 169,90 dinara za kilogram ovakvog voća. Sam plod na dodir je bio srednje mek (ili srednje tvrd, ako tako više volite) a na prstima ostane neka hemikalija kojom je plod prskan da bi duže trajao, što je razumljivo kad je o citrusima reč. Rasečen, imao je nekoliko semenki u sredini, od kojih je jedna proklijala! Ovo govori, da plod nije bio svež. Grejpfrut smo pojeli (naravno!) ali nije bio onako ukusan kako inače grejpfrut može da bude (kad je svež, naravno) Smatramo da ovakvi grejpfruti treba da se prodaju bar upola cene, ili da se poklanjaju narodnim kuhinjama, da i siromašni ljudi malo uživaju u grejpfrutu. Ovako, u ustima ostaje nam gorak ukus…

BTW, na sajtu http://en.wikipedia.org/wiki/White_grapefruit piše da nije preporučljivo konzumirati grejpfrut ako se uzimaju lekovi za hipertenziju i za još neke bolesti:  List of drugs affected by grapefruit (nije loše da pogledate – grejpfrut ima sastojke koji umanjuju ili poništavaju dejstvo nekih lekova!)

Ocena: 2/5

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s