Sintagma – mlečno čokolado polneto so lešnik krem

Posted: avgust 12, 2010 in slatkiši

Opa bato!  (i seko!)  šta to imamo mi ovde? Pa to je makedonska čokolada sa grčkim nazivom! Da se nisu neki Grci infiltrirali medju Makedonce, pa makedonskim proizvodima daju krišom grčka imena?!

Istina je da ne volim punjene čokolade i da ih nikad ne kupujem. Ovu je kupila supruga, tako da smo je konzumirali zajedno. Uvezena je iz Makedonije (proizvodjač je renomirana firma “Vitaminka“ iz Prilepa) i na omotu nema ništa što bi odmah ukazivalo na to da je reč o makedonskom proizvodu. Tek, na poledjini ambalaže sadržina je ispisana makedonskom ćirilicom i to veoma, veoma sitnim slovima. U poredjenju sa periodom SFRJ, kada su svi makedonski proizvodi bili ispisivani (i) makedonskom ćirilicom, sada se čini da se u BJRM sve manje koristi makedonska ćirilica, što je nekako u potpunoj suprotnosti sa makedonskim identitetom. No, prepustimo to njima.  Dizajn ambalaže je osrednje uradjen, sa velikim lešnikom u sredini, kao da su ni manje ni više unutra komadići lešnika. U stvari, reč je o čokoladi sa filom koji sadrži samo 12% lešnika. Meni se čini da ne sadrži ni toliko, ali nemam načina da proverim taj podatak. Oklop od čokolade koji sadrži taj vajni fil je 60% od čokolade. Ostatak procenta otpada na sve drugo (šećer, biljna mast, obrano mleko u prahu, surutku u prahu, emulgatore, veštačke arome itd)

Kao što vidite, nema govora da je to „The Best Milk Chocolate With Hazelnut cream“ kako ponosno tj.  samohvalospevno piše na licu omota.  U svakom slučaju, ja izbegavam sve punjene čokolade, jer u najvećem broju slučajeva, dobijate krem obložen tankim slojem čokolade a ne čokoladu malčice popunjenu kremom (kako su se nekada davno proizvodile)

Sve u svemu, ovaj proizvod nije  ništa lošiji od nekih domaćih, a svakako je bolji od nekih drugih uvoznih…o kojima ćemo tek pisati u ovom blogu.

Ocena 3+/5

(ovo  “+“  je  za poštenu težinu od 100 grama, tako retku medju današnjim čokoladama i „čokoladama“ !

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s